Mest brukte soner

Nye i Vidars krets

Rune S.
Eli S. B.
Gry M. H.
Sesilie H.
Siri P. K.
Johanne M.

De nyeste bildene til Vidar

Vidars bidrag

Bli med i NFU-intern!

Dette er skrevet for tillitsvalgte og aktive medlemmer i NFU som vil delta i NFU-intern på Origo. Da må du først:

  • få deg Origo-profil
  • logge deg inn på Origo
  • be om tilgang av Jens Petter Gitlesen eller Vidar Haagensen

Har ikke Origo-profil
Da må du gå til startsida for Origo eller en eller annen åpen side på origo, slik som siden du er inne på nå. Følg pila slik som du ser under.

Da kommer du til følgende side der du følger anvisningene gitt i bildet.
Du kan klikke på bildet for å få bedre visning.

Har ikke logget meg inn
Da må du følge anvisningen under fra startsida for Origo eller en eller annen åpen side på origo, slik som siden du er inne på nå. Følg pila slik som du ser under.

Da kommer du til følgende side der du følger anvisningene gitt i bildet. Flere har kanskje selvvalgt passord og ikke det som de fikk på SMS eller de er nye brukere av Origo og fikk aldri tilsendt passord, men lagde seg ett selv.
Her kan du også be om nytt passord om du har glemt det.
Du kan klikke på bildet for å få bedre visning av bildet.

Du vil be om å få bli med i NFU-intern
Da spør du på e-post til Jens Petter Gitlesen eller på e-post til Vidar Haagensen
Er du familiær med å sende privat melding på Origo kan du også sende oss forespørsel her inne.
Her er våre profiler:
Jens Petter Gitlesen
Vidar Haagensen

Soleklart: Behandlingsreisen 2

Søndag formiddag. Jeg har tre kvarter før jeg skal påbegynne solinga på taket av helsesenteret. Følger solskjemaet mitt og er oppe i 45 minutter på hver side uten solkrem. Vi er alle blitt klassifisert etter type hud og gitt et skjema for soling etter det. Jeg har soltype 2 som er klassisk nordisk hud. Ganske lett solbrent, men blir brun etterhvert. Det overrasket meg at vi skulle sole oss uten beskyttelse. Men etter fredagens solleksjon skjønner jeg hvorfor.

Sol og varme er digg i seg sjøl, men for psoriasisen er det UV-B-strålene som gjelder. UV-lyset utgjør 8 % av sollyset. Av dette er 95 % som er UV-A. De strålene som når ned i underhuden og blant annet gjør oss brune. De resterende 5 % er hva vi er kommet hit for. UV-B når ned i overhuden og ødelegger celler og celledelingen som kjører overproduksjon hos oss psoriatikere.

Nærmere forklart: Hos oss psoriatikere skjer det en «overproduksjon» av celler i overgangen mellom overhuden og lærhuden iBasal-cellelaget. Den normale celledelingen skjer på ca. 30 dager, men hos en med psoriasis skjer denne på mellom 4 og 7 dager. Den økte celledelingen øker også hudens behov for energi, blod og oksygen. Det er dette som ofte gjør psoriasisutslettet rødt og hissig, i tillegg til at det flasser døde hudceller. Enda mer: Psoriasis på Wikipedia

Hjemme er det null og niks av UV-B i solstrålene om dagen. Her nede er det godt med UV-B mellom 11 og 16. Derfor må vi sole i denne perioden for å få full utbytte. Jeg smører meg godt inn med fuktighetskrem slik at det myker opp psoriasis-flekkene og skjelldannelsene på dem. Det stanser nemlig sollyset. Og det er på utslettet vi trenger mest sol. Og her kommer lærdommen med solkrem. All solkrem med UV-beskyttelse blokkerer godsakene helt ute. Derfor: gjerne mer tid i sola etter skjemalagt soling, men da med faktor på 25+.

Soleklart? Ikke for meg. Før nå.

Så hvordan går det? Psoriasisen har dempet seg. Jeg blir lettere solbrent hver dag. Slik det skal være. Jeg smører meg med fuktighetskrem og feitere krem til gu… okei, sølv-medalje. Føler meg lettere i kroppen. Har det godt, rett og slett.

Nei, nå er jeg på overtid. På tide å komme seg i sola.

Behandlingsreisen 1

Det nærmerer seg slutten på den andre dagen på min første behandlingsreise. I kveld skal jeg få tastet ned noen tanker om mitt opphold på Valle Marina. Dette er et av mange mål: Å blogge fra mitt tre uker lange behandlingsopphold for psoriasis på Gran Canaria.

Vi var 40 deltakere som reiste ned grytidlig onsdag morgen fra Gardermoen. Jeg døgna så det var ikke mye tid på flyet jeg var våken. Flyturen gikk raskt unna. Bussturen likeså. Så kom vi fram til helsesenteret Valle Marina og ble fordelt på leiligheter.

Ettermiddagen gikk med til å se seg rundt nede ved stranda, informasjonsmøte, omvisning og en tur på supermarkedet for å ha seg snacks og annet for mellommåltider. Vi er her sammen med en gruppe svensker også. Tilsammen skal vi gjennomføre et opplegg med soling, aktiviteter, undervisning og temagrupper. Vi skal forhåpentligvis reise hjem med bedret psoriasis og styrket i vår mestring av sykdommen. Det har startet bra!

I dag begynte vi tidlig med informasjon om aktivitetstilbudet de neste ukene. Vi hadde fått beskjed om én times soling etter klokka elleve uten solkrem. Den tok jeg på taket av helsesenteret som er delt opp i herre- og dameavdeling for nakensoling.

Utover det skulle vi ha solkrem. Etter lunsj smurte jeg meg derfor med solkrem med høy faktor og gikk til byen Arguineguin. Jeg var på jakt etter lokalt abonnement for mobilen og hadde fått opplysninger om et bra tilbud i norsk forretning. Jeg er sugen på datatrafikk. Dette skal ikke være en tur med digital faste. De to gratis timene pr dag på det trådløse nettverket er bare alt for lite og tungvint. Men vel framme og lenge i kø ble jeg stilt kontrollspørsmålet: Er telefonen låst på en operatør? Føkk. Det er den! Dermed var det bare å traske hjem igjen for å finne ut om jeg kan få låst den opp.
Men jeg fikk meg en time med god morsjon i hvert fall.

Tilbake på Valle Marina var det innskrivning hos lege og sykepleier. Jeg fikk vise fra min psoriasis, avtalt solingsopplegget for oppholdet og hatt første samtaler om ytterligere behandling når jeg kommer hjem. Jeg kjenner hvordan mitt forhold til psoriasisen er lite bevisst. Til tross for all oppmerksomheten, timene og ressursene jeg bruker på denne sykdommen kan jeg ennå ikke navnet på kremene jeg bruker og min egen sykdomshistorie kan jeg dårlig. Jeg mestrer den rett og slett ikke. Skygger unna. Derfor er det topp å være her nå. Jeg vil ha kick-start på et bedre liv med god sykdomsmestring.

Jeg har vært veldig spent på dette oppholdet. På mange ting.
Jeg har lurt på hele opplegget. Det er ikke så mange detaljene som vi har fått på forhånd. Etter i går og i dag kjenner jeg meg trygg på at dette blir et begivenhetsrikt opphold der det blir nok å gjøre.
Hvem kommer jeg sammen med? Vil jeg like dem? Vil jeg finne meg folk jeg går gått sammen med? Dette har opptatt meg veldig på forhånd. Svaret er godt. Ja, dette er en gruppe med mange folk jeg vil trives med. Jeg var så heldig å havne ved siden av en av dem på flyet. Hun er også fersking og lurte på noe av det samme som meg. Det var deilig å finne tonen med noen med en gang.

Vi er en gruppe med ganske mange ferskinger. Det er fint. Også han jeg deler leilighet med er fersking. Vi går overens. Og kommer til å gjøre det under alle ukene er jeg sikker på. Hvem en deler leilighet med er avgjørende, tror jeg. Vi fikser nok tre ukers påtvungen samboerskap.

På tide å runde av. Ny dag med sol, bad, trening og undervisning venter etter en natt med god søvn.
Neste gang får det bli bilder fra området.

Har du eller noen du kjenner gode tips på hva en kan finne på her på øya så kommenter under.

So long!

Fulltreff til meg og min datter!

Jeg gledet meg som bare det til origogaven. Det ble kort innføring om konseptet for foreldre som fikk samme leksjon i fjor. Så ble det høytlesning fra kortet som ledsaget pakken. Min nisse skrev et langt kort og fortalte om hva vi hadde til felles. Godt digitalt dykk utvist. Det var stas! Men uten at jeg har klart å identifisere nissen min ennå.

Siden vi begge har filosofi som felles interesse fikk jeg Tidens historie av Trond Berg Eriksen. Jeg har lest nesten alt av ham, men ikke denne. Skulle nesten tro du har kikka på samlinga mi på bokelskere.no, nissemor? Ja, for skriften tolker jeg som kvinneskrift. I tillegg inneholdt gaven «hestegodteri» og polkastaver. Galoppi Gott kastet dattera mi seg begjærlig over. Hun syntes det var festlig å spise hestegodteri. Glad i hester som hun er. Tilfeldig? Nei, tror ikke det. Godteriet var nok til henne. Nice touch!

Så til sein hinting som jeg har registrert er etterlengtet.Jeg hadde bestemt meg for gaven på forhånd. Min gavemottaker måtte bare passe til den. Så min snoking gikk rett til interessene til vedkommende på Facebook-profilen hennes. Og til min glede var de nødvendige referansepunktene der for å slippe løs gaven min på vedkommende. Ikke hvem som helst som får prøve seg på en slik gave.
Fatta det nå? Om usikker. Sjekk Underskog igjen.

Jeg undervurderte hvor stor gleden var i å få presentert sin nisseinnsats på Operasjon julegave. Takk til mottakeren som gjorde dette fantastisk med et blogginnlegg.
Jeg gleder meg stort til neste år allerede.

Hva har skjedd med Twitter-publiseringer?

Siste oppdaterte tvitringer som vises på Mitt Origo er 13.11. for egen del og fra 22.11. for min krets. Hva har skjedd siden det ikke fungerer lenger? Koblingen til Twitter er aktiv.

Annonse