Mest brukte soner

Cosmopolites bidrag

Gafieira Brasil

Fredag 28. februar 2014 kl. 21.00, Cosmopolite

Gafieira er basert på selskapsdans, hvor samba og samba rock er dominerende musikkstiler.

Gafieira har etiske retningslinjer som domineres av eleganse og respekt. I Rio de Janeiro ved slutten av det nittende århundre og begynnelsen av det tjuende århundre var Gafieira stedet hvor folk kom for å danse.

Gafieira Brasil reproduserer atmosfæren med åtte musikere:

Bruna Santana – vokal
Jose Fransisco Nascimento – gitar
Frode Barth – solo gitar
Tiago Mendez – bass
Lius Machado – perkusjon
Antonio Torner – trommer

Victor Wooten band

Torsdag 24. april 2014 kl. 20.00, Cosmopolite

Victor Wooten har vunnet Grammy hele fem ganger og er den eneste bassisten som tre ganger har vunnet leseravstemningen til Bass Player Magazine.

Han begynte tidlig å spille sammen med brødrene sine, og viste også stort musikalsk talent på banjo og fele. Han har bl.a. hatt en sentral rolle i Béla Fleck And The Flecktones, som med stort hell kombinerte jazz, fusion og bluegrass. Han debuterte under eget navn med ”A Show of Hands” i 1996, og har senere gitt ut åtte soloalbum.

Victor Wooten har også spilt med Bass Extremes og Vital Tech Tones – og dannet for noen år siden superbass-trioen SMV med Stanley Clarke og Marcus Miller. Han har delt studio og scene med størrelser som Chick Corea, The Dave Matthews Band, Bootsy Collins, Branford Marsalis, Mike Stern, Prince og Keb Mo, og regnes av mange som en av arvtagerne til legender som Jaco Pastorius. Rolling Stone Magazine kåret ham i 2011 til en av verdens ti beste bassister gjennom tidene. Han kommer til Cosmopolite med følgende musikere:

Derico Watson (trommer)
Krystal Peterson (vokal)
Karlton Taylor (keyboards)
Elijah Wooten (gitar)
Hans nyeste album er ”Sword And Stone”, som kom ut på hans eget selskap Vix Records.

Daniel Lemma

Fredag 4. april 2014 kl. 21.00, Cosmopolite

De fleste har nok hørt Daniel Lemmas hit fra 2001, “If I Used to Love You”, men I Norge er han kanskje mest hørt i filmen “Jalla Jalla” fra 2000 av Josef Fares, hvor Daniel gjorde lydsporet.

Daniels siste album heter “Telescope” og er en intim samling låter med referanser fra amerikansk folkemusikk.

Live er han i sitt rette element, enten han spiller foran små forsamlinger i en bar eller foran tusenvis på en festival, dette blir en nydelig kveld her på Cosmopolite.

Lineup:

Peter Bergkvist – Trommer
Henrik Bengtsson – Bass
Mats Eriksson – Gitar
Matti Ollikainen – Piano
Fabian Kallerdahl – Orgel
Daniel Lemma – Vokal og gitar

Salif Keita - Acoustic tour

Søndag 30. mars 2014 kl. 20.00, Cosmopolite

Salif Keitas store gjennombrudd kom i 1987 med platen Soro, og rekken av senere plateutgivelser bekreftet posisjonen hans som “Den gyldne stemmen fra Mali”.

Musikken hans er varm og imøtekommende, munter, melankolsk og livgivende som vann i ørkenen.
Denne gang kommer han med akustisk band.

Salif Keitas karriere som musiker vil alltid være preget av at han er av kongelig familie. Han kan følge sine aner helt tilbake til Soundjata Keita som grunnla kongedømmet Mali i 1240. Det har derfor aldri vært enkelt for Salif Keita å begrunne det totale bruddet med tradisjonen han foretok da han bestemte seg for å bli musiker. Kanskje har det noe å gjøre med at han er albino, han var en outsider i utgangspunktet. Han hadde egentlig planer om å bli lærer, men på grunn av vanskeligheter med å få jobb ombestemte han seg. At en mann av kongelig familie begynte som musiker i Mali på 60-tallet, førte til en storm av protester, og Salif Keita ble utvist fra skolen.

Salif Keita er i dag en av verdensmusikkens mest sentrale og innflytelsesrike artister og hvert av hans nye album blir imøtesett med store forventninger.

Line-up:

Salif Keita – vokal, gitarer
Mamadou Diabate – Kora
Souleymane Kouyate – Goni
Maria Marolany – koring
Betty Marolany – koring

Bjørn Berge

Lørdag 29. mars 2014 kl. 20.00, Cosmopolite

Etter ti studioalbum, to av dem Spellemannsvinnere, kom Bjørn Berge ut med sitt seneste album ”Mad Fingers Ball” tidligere iår. Han har i løpet av karrieren opparbeidet seg et rykte som en gitarist helt i verdenstoppen. Berges unike ”fingerstyle” kommer til sin rett også på hans ellevte album. Berge har gjort tolkninger av alt fra Willie Dixon til Morphine og blandet det sammen med 5 utsøkte egne instrumentaler.

Hans ”fingerstyle” er det ikke mange som gjør han etter og hans unike nivå har gjort han til en ettertraktet artist på den europeiske arena, forutenom konserter i Canada, USA og Russland. De siste 15 årene har han primært opptrådt som soloartist da dette gir han større muligheter for egne tolkninger og improvisering i studio, men ikke minst i livesammenheng.

De siste 10 årene har han gjort hele Europa som sitt arbeidsfelt, noe som innebærer utallige reisedøgn pr. år og han besøker jevnlig flere av de store rock-, jazz-, blues- og gitarfestivaler rundt omkring. Musikken hans er vanskelig å sette i bås da han kombinerer flere musikalske sjangere, men i hovedtrekk befinner han seg i folk-/jazz-/blues-segmentet ispedd elementer fra bl.a. rock og funk. Han fremfører stort sett eget materiale, men han gjør også sine egne tolkninger og versjoner av låter fra artister/band som Red Hot Chili Peppers, John Butler Trio, Joni Mitchell og Motorhead for å nevne noen.

Av festivaler som er besøkt de siste årene kan nevnes:
Roskilde Festival (DK), Cisco Ottawa Bluesfest (CAN), Versailles Jazzfestival (FR), Nice Guitarfestival (FR), Nuits de la Guitarre, Patrimonio, (FR – Korsika), Sheperd’s Bush Empire (UK), Arezzo Wave Love Festival (IT), Basel Guitarfestival (CH), Notodden Bluesfestival (NO), Burg Hertzberg Festival (DE), Koktebel Jazzfestival (UKR) og Creation of Peace Festival (RUS)

Annonse