Mest brukte soner

Nye i Toms krets

Stein J.
User_128x128tore k.
User_128x128Wenche A.
Andrew J. B.
User_128x128Anki B. P.
User_128x128Morten N.

De nyeste bildene til Tom

Toms bidrag

Håndball

Fredag 7. mars 2014 kl. 20.00, Rolvsøyhallen

FREDAG 07.03.2014
Rolvsøyhallen 2010-2115 Rolvsøy – Oppsal J15 B-sluttspill avd. 21
SØNDAG 09.03.2014
Rolvsøyhallen 1000-1040 Rolvsøy 2 – Vestby 3 J10 avd 27
Rolvsøyhallen 1040-1145 Rolvsøy 2 – Skogstrand J11 avd 18
Rolvsøyhallen 1145-1225 Rolvsøy 2 – Vansjø/Svinndal 2 J10 avd 27
Rolvsøyhallen 1225-1320 Rolvsøy – Oppsal J12 A-sluttspill avd. 11
Rolvsøyhallen 1320-1415 Rolvsøy 2 – Råde J14 avd 41
Rolvsøyhallen 1415-1520 Rolvsøy 2 – Kråkerøy J15 avd 42
Rolvsøyhallen 1525-1630 Rolvsøy – HK Herulf Moss J16 B-sluttspill avd. 21

Alpakkahuset Gårdsbutikk

Søndag 23. februar 2014 kl. 11.00 til 15.00

I butikken selges blant annet garn, bambusstrikkepinner fra Clover, sokker, Dehn Design sine alpakkaponchoer, såper, bambusundertøy, drops og krydder.
Den ligger i naturskjønne omgivelser, med turstier rett ved siden av og alpakkaene beitende i nærheten.
Butikken, i Ringstadhavna 14, er åpen hver siste søndag i måneden fra kl. 11:00-15:00.
Rokkeringen, Østfold treffes også på Alpakkahuset, og spinner garn av allpakkaull på “gamlemåten”. Du kan se nye og gamle rokker – nye og gamle teknikker.
Velkommen innom Alpakkahuset!

UNGDOMSHÅNDBALL: Rolvsøy vs Askim

Søndag 17. november 2013 kl. 13.20, P-plass ved Rekustad skole / Rolvsøyhallen

Rolvsøys jenter 13 år spiller håndballkamp og motstander er Askim.

Et herlig bekjentskap

*Arneis er navnet på druen og betyr «litt gal». Piemonte byr ikke bare på store kjendiser som Barolo og Barbaresco. Det lages en hvitvin av druen Arneis som absolutt er verdt et bekjentskap. *

I dag brukes druen i en hundre prosent endruevin og druen er både elegant og eksotisk. Tradisjonelt sett hadde Arneis rollen som bidragsyter til Barolo, for å mykgjøre vinen. Den ble plantet i vinmarken sammen med Nebbiolo druen. Den hadde ikke sitt eget definerte områder før på 1989, da den fikk DOC status. Bruno Giacosa Det var den berømte vinmakeren Bruno Giacosa som var med på å skaffe vinen oppmerksomhet. Druen er ganske vanskelig å få til, da den lett kan få for lite syre, i tillegg angripes den ofte av pudret meldugg. Men når den plantes i kalkrik og sandholdig jord, gir den bedre syrlighet og struktur. Etter bedre kloner og med nitidig arbeid i vinmarken har resultatet blitt veldig godt. Uoppdaget I området Roero som ligger nordvest for Tanaroelven gjør druen seg aller best. Vinmarkene her har nesten ikke endret seg på flere hundre år og vi snakker om virkelige vinskatter som ennå er ganske uoppdaget. Det er duket for et herlig bekjentskap til ennå veldig gode priser. I følge vinloven må vinen være av hundre prosent Arneis fra Roero og lagres i minst 8 måneder. En skal være klar over at vinen kommer i to ulike stilarter. Både som stille vin og spumante (musserende). Det er den stille vinen som er den unike. Vinen er fantastisk som aperitiff og til alt av fisk. Her er noen av de beste produsentene det er verdt å kjøpe vin av: Almondo, Brovia, Giacosa, Malvira og Vietti.

Amarone

Hva er det med denne vinen som får nordmenn til å bla opp flere hundrelapper mer enn det de elles er villig til å betale for en flaske vin.
Akkurat nå så ligger prisene fra 199,70 for den rimeligste og opp til kr 2299,- for den dyreste Amarone i 0,75 l flaske. Utvalget er per i dag ganske imponerende og det finnes mange viner også i magnum flasker. Å anbefale Amarone til mat synes jeg er vanskelig da vinen har veldig mye sødme, for ikke å snakke om alkohol som igjen bidrar med sødme.

Håndplukket
For all del, det er en flott vin, men jeg nyter den best alene, gjerne etter en lang dag utendørs, med fyr på peisen og noe veldig godt i glasset.
At vinen blir dyr sier seg selv. Druene må plukkes for hånd og velges med omhu, en må være svært nøye i utvelgelsen av druemateriale. Deretter legges druene til tørk i flere måneder. Gjerne fram til januar- februar. I dag gjør teknologien det mulig å velge temperaturstyrt tørkeloft, eller at druene skal angripes av soppen Botrytis Cinera.
Denne soppen trives spesielt godt i fuktig vær og utvikler seg i to retninger, den ene er grå råte og den andre er edel råte. Grå råte oppstår ved konstant fuktig vær og er alltid uønsket. Edel råte utvikler seg derimot når været svinger mellom fuktig, varmt og tørt vær. Som ved morgentåke og ettermiddagsol med varme og tørre kvelder.

Høyt sukkerinnhold
Soppen angriper druen og spiser små hull i skallet, dette gjør at fruktsaften fordamper og det blir bare ørlite most igjen i drua. Resterende most vil nå være svært konsentrert og med høyt sukkernivå. I tillegg bryter soppen ned druens tanniner og farge samt øker innholdet av glyserin, noe som gir ytterligere fylde og fedme til vinen. Siden vinen minsker farge etter angrep av denne soppen, er Botrytis angrep på røde druer som regel uønsket.

*To stilarter *
Botrytis angrepne hvite druer er godt utbredt for søte dessertviner. Vin som har vært angrepet av Botrytis Cinera (edel råte) gjør også vinene i stand til lang lagring, noen søte viner kan lagres i det uendelige som viner fra Tokaij, Sauternes, Tyske og Østerriske viner med betegnelsen beeren og– beerenausleese.
I dag er det to stilarter innenfor Amarone, det er mange av produsentene som sverger til helt friske druer som ikke har vært angrepne av Botrytis. De mener at frukten blir friskere og fargen dypere med fastere tanniner. I tillegg bruker modernistene nye små eikefat som er langt mindre enn de stor Botti(store fat som rommer flere tusen liter vin og som ikke avgir smak) som tradisjonalistene benytter i sin framstilling.
De mest anerkjente tradisjonalister er: Quintarelli, Berani og Masi. Av anerkjente modernister kan jeg nevne Dal Forno og Allegrini.

Annonse