Alf H. G. sine bidrag

Denne siden viser alle bidrag overalt på Origo.

Israelvalg - dagen før dagen (og jeg velger..)

I morgen er det valg og det er ikke mulig å ta med ALT som har skjedd de siste dagene, men kandidatene bærer preg av en hard valgkamp. Til og Netanyahu har fomlet og blant annet tatt feil av Avidgor Liebermann (leder av samarbeidspartiet til Likud, Yisrael Beiteinu) og x-finansminister og nå motstander Yair Lpid (Ysh Atid). Isac herzog (Labor/Zionist Union) har visstnok fått dubbet stemmen sin i en valgkampvideo.

Likud har falt på målingene, og Herzog/Livni leder på alle. Men det betyr ikke at spillet er tapt for Netanyahu. Han har muligheter til å samle en bred støttekoalisjon som er det viktigste, men jeg tror den er mindre enn mange andre kommentatorer og bookmakere spår. Tilsist KAN en stor-koalisjon med Likud + Zionist Camp oppstå, men den sitter langt inne. Men det HAr skjedd i israelsk politikk tidligere.

Hva skal velges?
Enkelt og greit:
120 stykker til parlamentet (Knesset) som er 20.gang i år.
Hver israelsk mann/kvinne over 18 år har en stemme hver (21 år for å kunne stille til valg). Hele landet er en enkelt valgkrets.

CNN forklarer kort fortalt om valgsystemet:

Haaretz har en kandidatpresentasjon.

Målinger
Alle viser tydelig en ledelse for Zionist Union. Men selv om 1.-kandidaten og statsministerkandidat Isac Herzog (Labor) og 2.-kandidaten Tzipi Livni (samarbeidspartiet Hatnuah) skulle vinne, er det president Rivlin som bestemmer hvem som skal få i oppgave å danne ny regjering. Og det er basert på hvem som klarer å samle mest støtte i Knesset, altså flertallet på minst 60 representanter.
De partiene som ikke klarer sperregrensen på 3,25% kan avtale med andre partier om å fordele reststemmene.

Den siste Poll of Polls av målinger) på Haaretz
På bakgrunn av denne:
Skal Netanyahu fortsette, utgjør Likud (21 representanter) + Israel Beiteinu (4) + Jødisk Hjem (11) tilsammen 36 representanter. Med tøtte fra Kulanu (9) og Yesh Atid (12) er dette tilsammen bare 57 representater. Selv om de 36 samlet støtte fra alle de ortodokse religiøse partiene (Shas, UTJ som aldri går inn i regjeringer men Shas har vært støtteparti for mange de siste årene) må Likud samle støtte fra minst ett av sentrumspartiene Kulanu eller Yesh Atid.

Mulig koalisjon for Herzog kan foruten Zionistunion sine 25 repr., + Yesh Atid (12) + Kulanu (9), tilsammen 46 være en kjerne. De kan samle støtte fra Meretz og Arabisk fellesliste som til sammen er 64.

Her er mange “men”, “om”:
De ortodokse misliker Yesh Atid. Kulanu er svært fleksible i valg av statsminister hvor til og med venstrepartiet Meretz er akseptabel støttespiller. Arabisk liste kan (og vil i løpet av perioden) splitte seg etter valget. Meretz og Yisrael beiteinu kommer under sperregrensen, men jeg tror begge klarer seg såvidt. Å være største opposisjonsparti (betyr å ikke være støtteparti for regjering helelr) kan være en fordel og man får noe lederverv i Knesset.

Og hvem jeg ville stemt på?
Yesh Atid – fordi jeg ville også ønsket noen andre enn Netanyahu ved makten i Israel. Det sitter langt inne for meg noen gang å stemme på sosialdemokrater (Herzog). En regjering med et sterkt sentrum, enten som støtte eller partner, er bedre enn å måtte være avhengig av en til dels svært ytterliggående israelsk venstreside.
Å løse innenrikspolitiske spørsmål er viktig for alle, også for palestinsk fredsforhandlinger. Et land i indre uro, er en svært dårlig samtalepartner for fred. Yair Lapid virker svært oppriktig og fikk svært liten tid på seg på å oppfylle løftene sine, da han var finansminister ør Netanyahus sparket han ut.

Valget i Israel

Mandag 16. mars 2015 kl. 19.00, Hordaland og Bergen Venstre

Alf Helge Greaker innleder om det spennende valget i Israel 17.mars.

Medlemsmandag er et politisk forum som er åpent for medlemmer og alle andre interesserte hvor vi diskuterer ulike temaer med våre politikere og partifeller. Møtene er uformelle, uten krav til forkunnskaper, politisk erfaring eller engasjement ut over en politisk interesse for partiet Venstre.

Kaffe og tørre kjeks dersom du stiller med godt humør og gode diskusjoner!

Israel - litt om kvinners utfordringer

Tittelen kan man sikkert skrive en doktorgrad, eller ti, om, så her er det bare noen dagsaktuelle aspekter i anledning dagen. Israel ligger langt fremme på mye, også demokrati. Men på likestilling er det et stykke å gå ennå. Det er ikke bare i fundementalistiske, muslimske land at gamle skjeggegubber for mye makt over kvinner…

FØRST: GÅ PÅ KINO! Se prisbelønte “Trial of Viviane Amsalem” (“Vivians kamp”) som går på norske kinoer nå (foto: FilmWeb).

Trailer her og FilmWeb-omtale her. Religiøse domstoler var også tema for en god dokumentar jeg så på Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) for et par siden, men samme tema som “Vivians kamp”.

STATISTIKK
Mye bra på “World Economic Forum – Global Gender Report 2014” (her). Israel ligger på moderat dårlige 65.-plass (med en score 0,7000). Det er ned flere plasser fra tidligere. MEN det er fortsatt best i Midt-Østen og bedre en EU-landene Italia, Romania, Hellas og Tsjekkia, som er på elendige 96.-plass(!). Samtidig gjør Botswana, Moldova og Kazakhstan det vesentlig bedre enn alle disse på denne rangeringen.

Akkura når det gjelder utdanning og helse har kvinner, og barn, det bra i Israel; som i store deler av EU. Helsevesenet er bra, og israelsk medisinsk forskning er i verdensklasse (som Norge hadde tjent på å samarbeide mer med, men det er en annen diskusjon). OECD rapporterer at Israel: “In terms of health, life expectancy at birth in Israel is almost 82 years, two years higher than the OECD average of 80 years. Life expectancy for women is 84 years, compared with 80 for men.”

UTFORDRING
Det er innen politisk, økonomisk og strukturell makt det for store forskjeller, som “World Economic Forum’s 2014 Gender Gap Report” bekrefter. På indikatoren “Wage equality for similar work” ligger Israel ELENDIG an i verden, på 130.-plass…

Hvorfor? Delvis kan det forklares med at alle religionene i Israel; jødedommen, kristendommen, islam, drusere og beduinere, er svært partiarkalske (D.Polan “Toward a Theory of Law and Patriarchy.” – 1982). Videre er det ingen kvinner som prester, eller i de rabbinske domstolene, som “Trial of Vivian Amsalem” handler om. I 1951, da det kom en likestillingslov, ble denne uthulet ved at det i det som angikk privatlivet, ikke ble inkludert i likestillingsrettigheter. Derfor er ekteskap og skilmisse ennå ikke underlagt loven.

Andre forklarer dette sammen med at det at kvinner deltok i nybyggingen av den moderne staten Israel, hadde tilgang til utdanning og millitærtjeneste, så var landet likestilt. Dette ble først debattert og lovene ble delvis reformert på 80-tallet. Men det gjenstår fortsatt mye for å komme opp på f.eks europeisk nivå.

Dagens Knesset har 27 kvinner av totalt 120 representanter. Antall kvinner blant årets politiske toppkandidater er det bare to…: Tzipi Livni (partiet Hatnua og på 2.-plass Zionist Union-listen) og Zahava Galon på Meretz sin førsteplass, som kan sies å være reelle toppkandidater, og sistenevntes parti sliter mot sperregrensen.

I en valgrelatert undersøkelse utført av Na’Amat – Movement for the Advancement of the Status of Women, så er det mange kvinnepolitiske utfordringer i Israel som vold i nære relasjoner og lønnsgap. Samtidig mener Na’Amat (link her) at bare 29% av kvinnelige israelske velger synes kvinnelige toppkandidater er avgjørende for dem når det gjelder parti.

Selv om flere partier, som Likud, ikke i likestillingens navn, ikke ønsker å se på kvinner som en egen politisk gruppe (og har til dels høstet ros for det, blant andre fra Na’Amat), så opptrer kvinner som gruppe i politiske saker fra tid til annen, for eksempel nylig som “mødre”: “Thousands of mothers gather at Knesset to demand Israeli-Palestinian peace accord” (sak Jerusalem Post).

ISRAELI DEFENCE FORCE (IDF)
IDF er også noe Israel viser frem som det mest likestilte, og mulitkulturelle, i hele verden. IDF er mer enn bare forsvar; det er en del av den moderne Israels-fortellingen og HAR millitærtaktisk, gjennomført vågale og risikable operasjoner med suksess. Jeg vier litt plass til det her, siden IDf er en vesentlig samfunsbærende og historisk viktig institusjon, også for kvinner.

Alle, kvinner og menn, skal i utgangspunktet avtjene verneplikt på resepektive 2 og 3 år. Kvinner har utgjort en viktig del IDF siden den moderne staten ble opprettet. I Norge utskriver vi de første kvinnelige kommandosoldatene først i 2015.

(Kvinnelige IDF-soldater,1950)

Bildet har vært mer nyansert og følge Anne R. Bloom, “Women in the Defense Forces” (1991, i Swirski, Barbara und Safir, Marylin P.: “Calling the equality bluff”), har svært mange kvinner fått unntak av religiøse årsaker (ortokse jøder) og var forhindret fra å delta i mange av IDF sine enheter, spesielt de som var kamprettede.

Dette skulle bli radikalt endret i 2007, da det kom en utredning om hvordan det ble anbefalt hvordan kvinner kunne få like muligheter i praksis i IDF, men dette arbeidet har gått litt trått i etterkant. Hvorfor? Jo, også i IDF har religiøse gubber makt: “In practice, however, the religious establishment’s opposition has prevented the report’s implementation.” (fra Haaretz).

Ting har likevel endret seg, og israelske kvinner deltar i kampopersjoner, og IDF informerer om karrieremulighetene.

IDF hilser på kvinnedagen:

En partisk, hyllest til IDF-kvinnene:

Israelvalg - etter Kongresstalen

Litt oftere og kortere poster fremover…

Meningsmålinger
Netanyahu og Likud har litt fremgang etter talen i den amerikanske kongressen. Channel 10-måling ga Likud og Zionist Union “23 seter til hver.”
I tillegg spurte de om hvem som var best skikket til å være statsminister, og her kommer Netanyahu godt ut: 44% ønsker han, mens “bare” 35% mener Isaac Herzog (Labor/Zionist Union) er best. det som er viktig å påpeker at at de to øverste kandidatene for denne listen, Herzog og Tzipi Livni, vil om de vinner valget, rotere på å være statsminister.
Haaretz sin Poll og Polls har siste tall fra 3.mars, som viser at Zionst Union leder med 3 seter.

At Herzog og Livni skal leke stolleken som statsminister, er noe både kommentatorere har pekt på er en svakhet for Zionist Union, og som Likud-kampanjenfolkene vet å utnytte til det fulle. De har kjørt en “Du får Livni på kjøpet…!” – kampanje mot henne.
Målningen viser Netanyahus sin fordel: Selv om det synes som om han har mistet mye av sin popularitet, er det få andre som matcher hans statsmanns-status.
Tippe- og veddemålssiden, PredictIt.com, gir gode odds for at dagens Netanyahu fortsetter. Den New Zealandske nettsiden fikk rett om Netanuahus sine to forrige valgseire (2009 og 2013) og spådde nesten 100% rett om presidentvalg-resultatene i USA i 2004 og 2008…

Terrorangrepene Jerusalem er også noe som kan være til fordel for den sittende regjeringen. Likevel: det avgjørende etter valgresultatet for de som ønsker å danne regjering, utenom valgresultatet, er evnen til å kunne danne en bred (muligens svært bred) partikoalisjon for å få dette til.
Herzog må trekke med seg venstrepartiet Meretz og svært sammensatte Arabiske felleslisten, mens Netanyahu må tekke en mengde høyreorienterte partier, blant andre Jødisk Hjem som kommer til å bli en av valgvinnerne. I tillegg kommer sentrumspartiene, Kulanu og Yesh Atid, som tilsammen kan ligge an til å få 19-22 seter.

Er en stor-koalisjon aktuelt, altså Likud + Zionist Union? Ja storkoalisjoner mellom Arbeiderpartiet og Likud har skjedde tidligere. Hvem bestemmer det i tilfelle? Det er IKKE det største partiet, men President Rivlin. Han har tidligere henvendt seg til Netanyahus, selv når Kadima ble større enn Likud i 2009.

Israelvalg: Tv-debatt, gode Herzog-målinger

Siden sist bloggpost har det vært både rettslige avgjørelser om enkeltkandidater, korrupsjonsaker som til og med statsminster Netanyahu selv risikerer å bli tiltalt for, kan samtidig med at meningsmålingene viser velgere på vandring: Zionist Union ligger enten “uavgjort” eller leder hårfint over Likud.
Forrige uke ble toppet med en solid TV-debatt på Kanal 2, hvor alle partitoppene møttes, men unntatt de to største partilistene (Likud og Zionist Union).

TV-DEBATTSMAKEBITER
Selv om Zionist Union og Likud ikke deltok denne gangen, så er det mellom- og småpartiene som avgjør hvem av de to “store” som får den nye regjeringssjefen.

Deltakerne i TV-debatten, fra venstre, stående: Aryeh Deri i svart kippa, grått slips. Moshe Kalon. Naftali Bennet. Zahava Galon. Sittende foran, fra venstre: Avidgor Liebermann. Yair Lapid. Eli Yishai. Ayman Odeh.

Som ventet var partiet Kulanu og lederen Moshe Kahlon sitt hovedbudskap som ble hamret på, sosioøkonomiske spørsmål. Når han reist rundt i valgkampen har han uttalt at han er villig til å danne regjering med alle som går med på hans sosiale program. I TV-debatten ble det kommentert fra sidelinjern at han så litt nervøs ut, men samtidig personlig på en fin måte.

Den neste som var ute i ilden har svart belte i media, det tidligere nyhetsankeret Yair Lapid i spissen for Yesh Atid, men også han virket litt FOR rolig og uvanlig lavmælt til å begynne med. Han vil gi “Landet tilbake til folket”, altså middelklassen. Han sier middelklassen i annenhver setning, og er et budskap som går igjen i valgkamp-videoene. Hans trumfkort, i følge han selv, er at han og Yesh Atid, er de eneste som ikke er tiltalt og anklaget for korrupsjon.
De siste meningsmålingene tyder også på at er det noe han kan, er det valgkamp: jevnt og trutt de siste ukene har partiet steget på målingene, fra 9 til 12-13 representanter. Det er likevel mindre enn fra sist valg da de ble nest største parti med 19 representanter, men definitivt et parti begge sider må regne med

Naftali Bennet fra “Jødisk Hjem” profilerte seg på resultater, etter å sittet i den eksisterende regjeringen (Jødisk Hjem ble med Netanyahu-koalisjonen i 2013). Benett trakk blant annet frem millitæroperasjonen i Gaza i fjor, “Protective Edge” . Han sa han vil være “din tjener” til seerne, spesielt unge i vernepliktig alder. “Det er viktig at hver og en av dere kjenner til deres arv. Jeg vil dere skal være stolte av å være jøde, israeler og zionist. Jeg vil aldri gå med på å gi en centimeter av Israels land til araberne!”, appellerte Bennet. En tydelig anti-homofil-profil har Jødisk Hjem også hatt, med listekandidater som går svært langt i sin homofobi.

(Foto: Naftali Bennet (Jødisk Hjem), en av valgvinnerne?)

Spesielt blir det med norske øyne, og se ytre israelske høyre, hakke løs på ende litt mer ytre høyre. Men Bennet gjorde nettopp det ved å anklage lederen for det andre ytre-høyre regjeringspartiet, Yisrael Beiteinu og lederen Avidgor Lieberman for å være veik(!).
Bennett mente at Liebermann har akseptert en 2-staløsning (som Jødisk Hjem er svært sterkt i mot) og for at to av Yisrael Beiteinu sine ministre har stemt for å løslate palestinske terrorister. Liebermann repliserte med: “The difference between us, is that you want as many Palestinians as you can [inside Israel] and I want as few as I can.”.

Da den “Arabiske felleslisten”, ved Ayman Odeh fikk ordet, sa han at “vi utgjør 20% av befolkningen!”, hvorpå Liebermann mumlet retorisk: “Foreløpig(!)”. Dette ble en av kveldens mest omtalte sitater.

Videre i debatten sa Liebermann at det ikke går an å ha en krig annen hvert år, dødsstraffen må innføres for terrorister, og jøder må sikres majoritet i landet. Forøvrig sliter Avidgor Liebermann og Yisrael Beiteinu virkelig, mye på grunn av korrupsjonsrettsaker som pågår, og det har vært en viss mulighet for at de faller under sperregrensen (3,25%) og ikke kommer inn i Knesset i det hele tatt. En annen viktig årsak til at partiet sliter, er at Liebermann har mistet et vesentlig moment: tidligere har fått valgkamper til å handel om seg, og være det kontroversielle elementet (“Er dere for eller mot Liebermann”). Det har han ikke denne gangen og velgerne til Yisrael Beiteinu, hvorav en stor del er tidligere sovjet-jøder, kanskje heller ser til Jødisk Hjem.

Meretz, venstresidens parti som også sliter mot sperregrensen, gav en håndsutstrekning til høyrepartiet Kulanu.

De var svært tydelige på at i sosiale spørsmål kunne Meretz-leder Zahava Galon (foto) og Moshe Kalon at de skulle kunne komme til enighet.
I tillegg til at Zahava Galon påpekte at hun var eneste kvinne i panelet, fremmet hun behvet for en sterk venstresiden og et budskap om anti-rasisme. Etter TV-debatten har de også profilert cannabis-legalisering

Det som det ultra-ortodokse partiet Shas, og partitopp Aryeh Deri, som gjør det dårlig på meningsmålingene, huskes best for i debatten er deres konfrontasjon på Yesh Atid. Shas mener den sekulære Lapid ser ned på religiøse. Yesh Atid var med når regjeringen innførte verneplikt, også for ultra-ortokse jøder som tidligere har hatt fritak. Shas minnet Yesh Atid om at mange av Shas sine sympatisører og medlemmer faktisk har avtjent millitærtjeneste.

MENINGSMÅLINGER
Boligmangel er fortsatt en stor sak i valgkampen og engasjerer og mobiliserer. Nyhetene har den siste tiden meldt at kandidater og Netanyahu skylder på hverandre på hvorfor boligmangelen har eskalert til det prekære. Kanskje særlig Yair Lapid, som tidligere finansminister, skulle bli rammet av denne kritikken, som for sin skyld peker på Likud og Netanyahus politikk. Men meningsmålingene går definitivt partiet Yesh Atid vei: Yesh Atid har klatret jevnt og trutt,

Det mest spennende med meningsmålingene er hvem som leder av de to hovedmotstanderne Likud (Netanyahus parti) og “Zionist Camp”, felleslisten mellom Labor og Hantnuah (med Isac Herzog og Tzipi Livni på topp). I dag kom det en måling utført av Knessets egen TV-kanal hvir Zionist Camp leder klart, 24 mot Likuds 22! Her er de tre partiene Yesh atid, Jødisk Hjem og den arabiske felleslisten jevnstore med 12 representanter hver.

Avisen Haaretz har en Poll og polls, som per i dag (03.mars) viser at Zionist Camp leder med ett mandat! Den Arabiske felleslisten gjør det bra med et snitt på 13 representanter. Yesh Atid ligger som sagt bedre an enn forventet, mens det andre sentrum-høyre-partiet Kulanu ligger jevnt på 8. og får kanskje ni representatnter.

Channel 10 og Channel 1 kom med målinger 26.februar Zionist Union leder over Likud på den første (23 mot 21 representanter) og ligger uavgjort på den andre (24 og 24).

Alt i alt, kan dette gi en muligheter for begge de største partiene. For Zionist Union sin del er det viktig at sentrum blir større enn Jødisk Hjem og høyresiden. Meretz og den Arabiske listen vil nok heller støtte Herzog som statsminister, men også Netanyahu har gode kort på hånden og kan trekke Yesh Atid og Kulanu til seg.

Valgkampen har også vært preget av rettsaker, rettskjennesler og skandaler. Til det første, så er svært mange, inkludert Netanyahu selv, vært i søkelyset for påstått korrupsjon og uregelmessig bruk av offentlige midler. Også konen hans (som er nummer tre i rekken….) har vært i søkelyset, men i følge en kommentator, er ikke dette noe som israelske velgere tar altfor alvorlig. Omtale av saken her:http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4627931,00.html

Noen kandidater har blitt forsøkt kastet ut av valgkampen av det sentrale valgstyret. Valgstyret ønsket å nekte å enkeltkandidater å stille på grunn av sine ytterliggående politiske ytringer. Høyesterett har imidlertid annulert dette. Dette blir en utfordring når alle Knesset-medlemmer forplikter seg til “å tale den Israelske nasjons interesser”, som selvsagt gir store romfor tolkninger. Her er litt mer om saken (Jerusalem Post).

Valgkampen raser videre og det blir litt oftere oppdateringer ferm mot valget den 17. mars. Avslutter med Zionist camp sin kampanjevideo hvor de ta for seg hva Zionisme egentlig er. https://www.youtube.com/watch?v=shzY2qJHqsg

Ny statsminister: Isaac Herzog? #israelielections2015

I anledning Holocost-dagen følger her en ny bloggpost om valget i Israel i mars.
Nominasjonene og listene til de forskjellige partiene og alliansene er nå etterhvert ferdigstilte. At flere arabiske partier nå stiller felles liste er nytt. Kampanjer, slagord og videoer myldrer. Og basert på det politiske landskapet nå tør jeg spå at Israel vil få en ny statsminister etter valget, som heter Isaac Herzog (Labour Party, “Zionist Camp”-felleslisten).

Issac Herzog (foto: globes.co.il)

LITT OPPSUMMERING
Meningsmåling fra den israelske TV-kanalen på Channel 2, referert av Chemi Shalev (USA-korrespondent for Haaretz) på Twitter:

Herzog-Livni: 26; Netanyahu: 23; Bennett: 15; Arab List 12; Lapid 9: Kalon: 8; Shas, Aguda, Liberman: 7 and Meretz 6.
(Tallene er ikke prosenter, men antall representanter, av totalt 120 i parlamentet, Knesset)

Både denne og andre målinger viser at største parti kan bli Herzog og “Zionist Camp”, som alliansen kaller seg (eller Herzog + Livni, eller Labour+Hatnua, som de også omtales i media). De er tydelig større enn hovedmotstanderen Likud og leder/statsminister Netanyahu på flere målinger nå og fortsetter dette, vil det være gode muligheter for at toppkandidaten Herzog kan bli ny statsminister, selv om flere mulige koalisjonspartnerne har "kritisert ":http://www.israelhayom.com/site/newsletter_article.php?id=23045 denne alliansen blant annet på grunn av navnebruken, “Zionist camp” (Sionist-leiren).

Frem til 90-tallet var det regelen at de største partiene fikk godt over 30, gjerne 40-talls, representanter i Knesset, men det er flere valg siden noen partier fikk over 30. Sist gang var i 2003 da Likud fikk 38 representanter, men ved årets valg får neppe mer enn 27 representanter. Så uansett valgvinnere, må de søke flerpartisamarbeid. Her har “Zionist Camp” en antatt fordel, siden Likud har skapt seg flere fiender enn venner, og med flere av de reiligøse partiene/lederne på høyresiden, er midt i korrupsjonsskandaler og rettsaker.
-
Hvem er ISAAC HERZOG? Blant annet sønn av tidligere president Chaim Herzog, født i Israel, med delvis oppvekst i USA. Jurist og med gode relasjoner til andre politikere som Yair Lapid. Et god omtale her.
-—-
At flere arabiske partier stiller felles liste , er nytt og kan (paradoksalt nok) sies å være initiert av nasjonalisten og utenriksministeren Lieberman som skal ha erklært å eliminere alle arabiske partier. Dette sammen med at den absolutte sperregrensen for å bli komme inn i parlamentet har blitt hevet fra 2% til 3,25%, har vært på å skape nye politiske allianser (dette er en absolutt sperregrense som man må over for å komme inn i Knesset. I Norge burde det heller hete “utjevningsmandatsgrense”). På meningsmålingene ligger den arabiske listen ganske stabilt.
-—-
Nyhets-kjendisen Yair Lapid og hans parti, Yesh Atid, sin liste , inneholder i følge Jerusalem Post, ingen overraskelser. Yesh atid vil bli en av taperne i valget, med et betydelig dårigere resultat enn tidligere.
-—-
Moshe Kalon, nok en Likud-utbryter som dannet et nytt parti, Kulanu har flere profiler på sin liste, deriblant tidligere USa-ambassadør Michael Oren og Tzaga Malko , en profilert kvinne fra det etiopiske mljøet.
-—-

KAMPANJENE

Valgvideoer og slagord kan være riktig morsomme. Tonen i Israel er hakket drøyere enn i det vi ville sett i Norge. her er et par valgvideoer.

Likud sin video (alle barna har fornavnene til de politiske konkurrentene).

Naftali Bennet og Jødisk Hjem har en klar brodd venstresidens, og beskylder dem for å være altfor underdanige.

Herzog og Tzipi Livni og listen Zionist Camp fokuserer på hva “zionisme” egentlig handler om.

Israelvalg2015 #3 - Sosiale spørsmål, nytt politisk landskap

Israel er herjet av snøstormer i disse dager og politikken tok definitivt ikke juleferie.Siden sist bloggpost har det vært mye nytt: regjeringspartiet Yisrael Beitenu er herjet av korrupsjonstiltaler som de merker på mningsmålingene; sentrale Likud-politikere bryter ut og melder overgang til andre partier eller starter sine egne; Netanyahu er fortsatt leder og toppkandidat, men har blitt utfordret; og nominasjonene hvor valglistene dannes er i sluttfasen for mange partier.

Noen tema ser ut til å engasjere flere velgere enn vi får inntrykk av gjennom norske media: sosiale spørsmål , velferd og boliger. “Boliger” er mye mer enn bare bosettinger, lovlige som ulovlige.

Fattigdom
Ved valget i 2011 var ikke sikkerhet og Palestina valgkampsakene som mobiliserte velgerne. Det var innenrikspolitiske spørsmål.En ny velgerunderøkselse viser at sosialpolitiske spørsmål fortsatt kommer svært høyt på hva velgerne anser som viktig sak til valget. Israel sin 20.-plass på FNs levekårsindeks er globalt sett svært bra, men andelen mennesker som lever under fattigdomsgrensen er på hele 20%. Det er dårligere enn for eksempel Italia, som har betydelig større økonomiske utfordringer Israel.

I romjulen var det flere kommentatorer i media som pekte på fattigdom og levekår som noe som kan avgjøre valget. Alliansen Herzog-Livni (leder av partiene Labor og Hatnuah) kan med et sosialt fokus vise seg å være liv laga, og de kritiserer dere tidligere regjeringssjef for å legge altfor lite vekt på dette. Partialliansen Labor/Hatnuah, som stiller felles liste, og gjør det bra på meningsmålingene.

Innenrikspolitiske spørsmål og økonomi kan også være noe av årsaken til at sentrum/høyre-partiet Yesh Atid, med sin innenrikspolitiske og økonomiske agenda, gjorde et brakvalg i 2011.

De ble nest største parti (19 representanter) og havnet i regjering. Lederen og TV-kjendisen Yair Lapid, ble sogar finansminister. Også i dette valget kjører Yesh Atid på velferdsspørsmål og levekår og ligger an til å få rundt 12 representanter på siste meningsmålinger.

Boligpolitikk
Boligmangel og skyhøye leiekostnader har vært brennende politisk tema i Israel i flere år. Også dagens regjeringsparti, Likud, har hatt dette som hovedsak i tidligere valgkamper, men boligmangelen og økede priser, har gjort at velgerne føler at regjeringen ikke har levert. Leieprisene har øket MEGET kraftig. En helt ny rapport fra Housing Deptartment viser at leieprisene i landsgjennomsnitt har øket med over 60% på 6 år (noe høyere i storbyer som Tel Aviv)! En liten leilighet i Tel Aviv, som i 2008 kostet ca 3200 shekel (ca 6100 Kroner) ligger i dag på rundt 5600 shekel (ca 10600 kr) måneden. Også i nordisk målestokk, er dette en svært stor økning, og boligpolitikk utgjør en politisk kraft.
Se denne "nyhetsartikkel ":http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4608251,00.html med intervjuer av et noen par som er i arbeid men som ikke har råd til å kjøpe seg egen bolig.Som valgkampsak, er dette noe som kan tjene opposisjonen.

Nytt politisk landskap
I Israel fungerer hele landet som en, flermanns- valgkrets. Partiene har altså bare en nasjonal liste hver (ikke som i Norge, hvor partiene har en listen per fylke). Partialliansen Labor+Hatnuah har felles liste hvor de har fordelt de “sikre” plassene til kandidatene, mellom seg. Foreløpig gjør denne partialliansen det svært bra på meningsmålingene, med knapt flertall. Korrupsjonssakene, og interne konflikter og splittelser i Likud og på høyresiden, gjør dette valget mer åpent enn tidligere.

Hatnuah og dere leder Tzipi Livni har ved å gå til Labour, “åpnet opp sentrum” i Israelsk politikk. Det har vært et stort savn, har det blitt sagt, siden de siste valgene mer eller mindre har dreid seg om en moderate eller ytterliggående høyreside med Likud i midten. Nå er det plutselig interessant for velgerne å vurdere felleslisten til Labour + Hatnuah. På de siste meningsmålingene gjør de det knepent bedre enn Likud, med respektive 23 og 22 representanter…

Et av de nye partiene som ble stiftet i desember 2014 er Kulanu. Partiet består av utbrytere fra konservative Likkud, inkludert lederen og tidligere velferdsminister Moshe Kalon.
Og Kulanus hovedsak er nettopp sosiale spørsmål.

Flere profilerte personer har bekreftet at de slutter seg til Kulanu, og Ynetnews.com skriver (merk Kiryat Shmona):
“Other members of Kahlon’s list announced so far include Israel’s former ambassador to the US, Michael Oren; Eli Alalouf, the former head of the anti-poverty commission; former Kiryat Shmona deputy mayor Dr. Yifat Sasha-Biton; and Jerusalem Deputy Mayor Rachel Azaria.” Kulanu svinger forøvrig på meningsålingene, og får mellom 9 og 12 representanter. Partiet skal nominere neste uke. Selv om, eller kanskje nettopp fordi, Kulanu (som Hatnuah), består av mange x-Likud-politikere, gir de ingen garantier om at Likud og Netanyahu er deres foretrukne samarbeidspartnere etter valget.

Dette blir spennende. Det politiske sentrum i Israel er definitivt med. På høyresiden svinger det, og en meningsmåling gjør høyre-zionist Jewish Home til en vinner med 16 representanter, fra dagens 2. Nye partier kan vinne velgere fra Likud. Statsministeren deres sitter overhodet ikke trygt slik det ser ut nå.

Møte med Israels ambassadør, Rafi Schutz

Som bakteppe til bloggenepostene mine om Israel og valget:
I går (16.12.14) var jeg på et åpent møte på Bergen Rådhus med den nye Israelske ambasssadøren i Norge, Rafi Schutz. (Video-bio fra ambassadens facebookside ) Mange av spørsmålene fra salen handlet naturlig nok om Israel-Palestina-utfordringene, og mange av hans kommentarer virket fornuftige.

Schutz understreket at han er staten Israels representant, ikke regjeringen og partiene der. Han sammenliknet seg litt med en advokat med en klient (Israel) som noen ganger kan ha en god sak, andre ganger vanskelige saker.

Et av hans viktige poenger, som en del norske kristne bør bemerke seg, er at han ikke bruker religiøst basert argumenter. Religion er individuelt, sa han. Derfor er bruk av religiøse argumenter, som gammel-testamentlige profetier som argument for landretter, ikke brukbare.
- Det er jeg enig i. Slike argumenter forutsetter at man deler slike felles preferanser, noe mange selvsagt ikke gjør (les forøvrig Erik Solheims Gud er tilbake i moderne storpolitikk i "Gud er tilbake – Religionens rolle i fremtiden, utgitt av tankesmien Skaperkraft)

Schutz kom med mange interessante fakta om Israel som sjeldent blir referert i norske media. Det er store utfordringer med palestinske flyktninger, men han ba om forståelse for at Israel i internasjonale fora blir kritisert for svært mye mange andre nasjoner takler mye dårligere. Han påpekte også at Israel lenge har avkrevd det samme fra palestinske myndigheter (PA) som de selv har blitt avkrevd, for eksempel at PA faktisk skal anerkjenne Israels eksistens. Han viser , helt korrekt til, at mange av organisasjonene som truer Israel fysisk, Hamas og Hizbollah for eksempel, ønsker Israels utslettelse.
- Jeg mener at man saktens diskutere måten Israel ble til på, eller om det var rett i utgangspunktet med en jødisk nasjon (hva nå det er…), men å viske Israel ut fra kartet nå, er urealistisk. Anerkjennelsen av Israels eksistens må være fundert i all norsk diplomati.

På mitt spørsmål om det kommende valget, og hvorfor israelske velgere er svært skiftende i sine partipreferanser, hadde han ingen gode svar. Han viste til alle partiene, oppslutningene og alliansene som har kommet og gått på bare 3 valg (siden 2006), og at det “har med Israelsk velgerkultur å gjøre…”.

Fra salen kom det dessuten spørsmål om hvorfor enkelte får telefoner om å støtte prosjekter i Gaza med jevne mellomrom. Det kom ikke frem hvilke organisasjoner dette gjaldt, men jeg vil avskrive, som enkelte i salen lurte på, at dette er noen kampanje i regi av norske myndigheter.

Boikott og handel
Scchutz nevnte at det er aktuelt å etablere lokale og regionale Norsk-Israelske Chamber of Commerce , ja det har allerede blitt etablert i noen norske byer (Visstnok i Oslo, Kristiansand). Det er en interessant ide som lokale politikere bør være åpne på å drøfte.
Jeg har tidligere sagt og står fortsatt for at ingenting er så fredsskapende som handel og kulturell utveksling. Ingenting. Derfor er jeg heller ikke for boikott av Israelske varer, og en slik avgjørelse bør være individuelt og vurderes fra tilfelle til tilfelle. At enkelte fagforeninger ønsker boikott, for de svare på. Det er betimelig å spørre hva begrunnelsen er? Okkupasjon? Javel, boikott Kina også da, for å være konsekvente.
Norske og Israelske forskere har mye å lære av hverandre, Israel som for eksempel en topp IT-nasjon, Norge har mye akademiske kunnskaper innen petroleumssektor og fornybar energi. Til det første, så har Israel sine gass-funn på sokkelen være godt utgangspunkt for student- og forskermiljøer. Enda bedre hadde det vært med fornybar energi og miljøpolitikk (eks Univ. Haifa).

(Foto: Haifa og byluften)

Miljøpolitikk er lite fokusert på i Israel og storbyer som Haifa har definitivt et byluftproblem. Kanskje klarer partiet Hatnua, som fusjonerte med De Grønne for en stund siden og har miljøpolitikk i programmet, å løfte dette viktige saksfeltet i valget 2015.
Uansett, på slike områder er det bedre med utveksling enn boikott.

Meg og MIFF
Arrangørene i går var Med Israel for Fred (MIFF), og for ordens skyld vil jeg opplyse at jeg ikke er medlem, og kommer neppe noengang til å bli det. TIl det er for mye “grums”, og til dels usmakelige holdninger blant mange av deres medlemmer. I medlemsbladet deres leser jeg at man ikke avskriver voldsbruk utover Israels grenser, og lignende som gjør at jeg tar avstand fra MIFF. Men MIFF er så langt de eneste som faktisk har arrangert slike åpne møter med Israelske representatner til stede, noe flere organisasjoner bør gjøre.

Valget i Israel 2015 Del 1 - Kaotiske muligheter?

Valget i Israel 17.mars 2015 er spennende fordi resultatet kan komme til å få større konsekvenser enn f.eks valget i Sverige. Israelsk politikk er kaotisk med mange kortlivede partier og allianser. Desverre er mediadekningen i Norge selektiv og snever. Det har jeg innsett etter å ha satt meg mer inn i saken det siste året og sett hvor mye bedre seriøse, utenlandske media er (som gjelder utenrikspolitikk generelt).

Først noen klare rammer:
- Disse innleggene er ment som grunnleggende innspill med politisk ladde kommentarer.
- Selv om konservative kristne som kaller seg “Israelsvenner”, eller medlemmer og foreninger som MIFF, ICEJ har et og annet poeng, er ikke dette ment som å støtte den ene eller andre.
- Det samme gjelder for en ganske ukritisk, norsk Palestina-bevegelse, som ofte demoniserer Israel og sionismen. Jeg er heller ikke boikott-tilhenger.
- Jeg forholder meg ikke til profetier fra det Gamle Testamentet, som enkeltmennesker har påtatt seg å tolke.
- Selv om det er noen likheter, er det vanskelig og ukorrekt å sammenlikne politisk kontekst. Graden av “blokker”, som Norsk eller nord-europeisk politikk, varierer.

Partiene og allianser
… er skiftende og allianser dukker opp her og der, historisk. Se en oversikt over de viktigste partiene som BBC lagde i 2013, mens du kan lese om årets nykommer Kulanu her. Det ser likevel ut som om “blokk-politikken” høyre/venstre kan bli mer tydelig i 2015 enn tidligere. Mye grunnet nye allianser.

Det største regjeringspartiet, Likud og statsminister B.Netanyahu (som er maktpolitisk viktigere enn presidenten) samarbeider med en rekke partier, fra sentrum til nasjonalister. Som norsk, liberal, har jeg personlig sansen for Hatnua og Yesh Atid, og som “liksomvelger” har jeg disse på blokken.
Kort om Hatnua: partiets hovedprofil er den nylig avgåtte ministeren Tzipi Livni (foto) som kom fra partiet Kadima. Kadima var et svært spennende parti, med et klart fredsbudskap og gjorde knallvalg i 2006 og 2009, men som falt pladask i 2013. Kommer til å skrive mer om Hatnua (og Yesh Atid) etterhvert, men partiet er et av de få med miljøpolitikk. De er på facebook og twitter men du bør helst kunne lese hebraisk…

Ting endrer seg raskt….
Svært raskt at det som skrives her kan være uaktuelt i neste uke.
Til nå, ultra-kort:
Livni, som nylig ble kastet ut av dagens Netanyahu-regjering, ønsker seg selvsagt tilbake til makten, og har sett til “andre siden”, og inngått formelt valgsamarbeid med Labour. Dette er spennende, siden Labour (og venstresiden ellers) har vært maktpolitisk uinteressant lenge. Nå viser noen meningsmålinger viser at Labour+Hatnua kan bli største fraksjon i det nye Knesset, men det er knapt.

Tonen mellom fraksjonene hardner til og Livni kan være rask i replikken som for eksempel når hun omtalte den nye samarbeidforholdet mellom henne og Labour-lederen Isaac Herzog: (min oversettelse): “Vi har et avklart og godt forhold. Vi kommer ikke til å krangle om hvem som skal ta oppvasken. Vi skal ta ut bosset sammen!”, en stikkende metafor til Netanyahu…

Dessuten: Nykommer-partiet Kulanu, som i hovedsak består av utbrytere fra Likud, uttaler at de ikke automatisk støtter Likud, selv om de mange av politikerne kommer derfra. Det ytterligående og usmakelige partiet Yisrael Beiteinu og en av Netanahus profierte støttespillere, Lieberman, sier han er villig til å vurdere samarbeid med andre fraksjoner.
Det ultra-ortodokse Shas, har grunnet at de mistet en av de store profilene sine, samt at de ultra-ortodokse sin situasjon i samfunnet er i endring,slitt voldsomt internt og ser ut til å gjøre et dårlig valg.

Vips, så blir kanskje dette valget noe annet enn å velge mellom moderate eller ytterligående Likud-isme?
Slik det ser ut per i dag kan Netanyahu og Likud ligge tynt an, litt på grunn av det som skjer internt i Likud, men mest på grunn av alt som skjer rundt dem. Jeg håper på at sentrumskreftene og de som er villige til å ta opp fredsforhandlinger vinner frem.

UMSMB Event - Worship, prayer & meal

Onsdag 10. september 2014 kl. 19.30 til 21.00, Centralkirken

Student eller ung voksen? Vær med og del en kveld med lovsang, bønn og kveldsmat, i Jesu navn. Bli inspirert og styrket av å høre hva Gud vil fortelle oss. Ta en pause og kom som du er, uansett tidligere, eller ingen, tidligere kirkelig tilhørighet (vil foregå på norsk og engelsk).

Student or young adult? Come, and share an evening of worship, prayer and supper, in the name of Jesus. Event will also be in English; International students welcome.

Lovsangskveld med "Connected"

Lørdag 20. september 2014 kl. 20.00, Centralkirken

Worship – og lovsangsbandet Connected spiller for Jesus og tar oss med gjennom en rytme og musikkfyllt lørdagskveld. Åpent for alle.

ÅPEN Prøvenominasjon 2015 - Fana og Ytrebygda

Onsdag 18. juni 2014 kl. 17.45 til 21.00, Fana kulturhus, Nesttun

Nå har du sjansen til å påvirke, og kan selv komme med forslag til hvem som skal sitte i Bergen bystyre for Venstre 2015 – 2019. Kom på ÅPEN PRØVENOMINASJON hvor alle borgere folkeregistrert i Fana eller Ytrebygda bydeler, kan få forslags, tale- og stemmerett (minst 16 år på valgdagen; ikke medlem i et annet politisk parti). Du må gjerne foreslå både andre eller deg selv! Tips gjerne bydelslagsleder Alf Helge Greaker på (alf.liberal@gmail.com).

En prøvenominasjon lager bydelslagets forslag til valgliste med foretrukne kandidater, og er et viktig innspill til det videre arbeidet.
Dessuten blir det markering av Bergen Venstres 131 års dag, med QUIZ med premier, kaffe og matservering (påmelding for alle: lerheim@gmail.com)

PROGRAM, kl:
17:45 Dørene åpnes, velkommen
18:00 Info, kort presentasjon av toppkandidater
18:25 Forslag og avstemminger

19:15 DESIGN REGION BERGEN (DRB) – Har design noe med samfunnsutvikling å gjøre? Ja, faktisk svært mye: “Design Region Bergens visjon er å gjøre bergensregionen til den ledende i Norden innen designdrevet nærings- og samfunnsutvikling”. Spennende tema!
19:15 innledning ved direktør DRB Monica Hannestad
19:35 Deltakelse fra salen
21:00 (senest, avslutning)

Fremtiden for Bergen Sør?

Tirsdag 18. februar 2014 kl. 19.00 til 21.00, Fana kulturhus, Nesttun
Fana og Ytrebygda Venstre arrangerer åpent møte hvor alle kan komme med innspill til politiske saker for bydelene.

INNLEDERE er fylkesvaraordfører MONA HELLESNES (kollektiv, kultur) og PER ARNE LARSEN (Bergen Venstres program).Alle, både enkeltpersoner, organisasjoner, næringsliv er velkomne.

Gratulerer med dagen Trolleybussen!

I dag 22.09 er det DEN EUROPEISKE TROLLEYBUSSDAGEN så jeg vil først gratulere trolleybussen i Bergen med dagen. Dagen er satt av som en del av den europeiske mobilitetsuken, og trolleybussen kunne vært mer markert i Bergen når den til og med har sin egen dag. Det er imidlertid gledelig at debatten om trolleybussens fremtid tar seg opp.

Venstre og undertegnede har vært engasjert i denne saken i flere år, og nettopp frustrasjonen over at politikere har leflet med tanke på å avvikle dette busskonseptet, er en av de direkte årsakene til at jeg har engasjert meg i fylkespolitikken.
Den 07.09 skriver Jørn Ruud et innlegg BT med en rekke gode argumenter for at trolleybussens drift skal fortsette, som jeg lett slutter meg til. Blant annet peker Ruud på den gode energiutnyttelsen og levetid. Rundt om i europa i for eksempel Sveits, Polen, Sverige, Storbritannia med flere, er det stor satsing på trolleybusser og Norge bør . En buss som går på vannbasert elektrisitet er etter mitt syn verdens beste buss
Valg av transportløsninger for fremtidens kollektivby må handle om hvordan forskellige transportløsninger kan planlegges slik at de utfyller hverandre. Det må vi hvis vi skal løse klimautfordringene og trafikkproblemene i Bergensregionen. Bybanen skal ikke, og kommer aldri til å gå, overalt, men vil ha en ekstremt viktig rolle som en av de kollektive hovedpulsårene for hele Bergensregionen. Trolleybussen kan fungere utmerket som en del av et utslippsfritt stamlinjebussnett, med hyppige avganger, i områder der Bybanen ikke skal gå. Båter , diesel- og biogassbusser, som er fleksible med tanke på hvor de kan brukes, får så sine roller i resten av regionen.

Trolley har en lang historie, og det investeres i nye versjoner ute i Europa (foto: bergensiana.wordpress.com)

Venstre mener at å bruke biogass fremfor dagens naturgass (CNG) er en god utnyttelse av gassinfrastrukturen for busser som er allerede er bygget. I stedet for å si at biogass kan erstatte trolley, bør man heller si at trolleybusser ”frigjør” biogassbusser som kan benyttes andre steder. Med den sterkt økede befolkningsveksten, Bergen kommune sine store utbyggingsplaner og de ambisiøse kollektivplanene vi har for fylket, så kommer det i fremtiden ikke til å mangle strekninger vi kan bruke biogassbusser på.

Fylkespolitikerne har allerede fått gode fagrapporter på bordet som er i trolleybussens favør, blant annet fra Civitas i 2010, som viser at diesel kommer til å bli dyrere og dyrere på verdensmarkdet de neste årene. Fylkesordfører Tom Christer Nilsen (H) har i BT tidligere i år uttalt, helt korrekt, at enten må man avvikle eller utvide trolleybussnettet. Ville Bybanen ha vært lønnsom hvis den bare ble bygget mellom sentrum og Fantoft Studentby? Nei, og slik er det med trolleybussen også, noe jeg har blogget om tidligere , hvor jeg blant annet peker på stordriftsforedelene en utvidelse kan medføre. Både Fyllingsdalen og Sædalen er aktuelle områder å bygge ut linjenettet til. En sløyfe om Nøstet, over Puddefjordsbroenbroen og utover Laksevågneset er også en trase som bør vurderes etter mitt syn.

Alt dette blir nå en del av debatten utover året og både velforeninger og enkeltpersoner har begynt å engasjere seg. I fylket jobbes det nå både en regional transportplan og kollekivstrategiplan for å sette ting i en bedre sammenheng. Venstre har definitivt et ord med i laget siden vi sitter i et budsjettsamarbeid i fylketstinget med Høyre og FrP, hvor vi samarbeider godt i en rekke andre saker også. Det gir Venstre et godt utgangspunkt for å få flertallet med oss, men ikke alle politikere har latt seg overbevise ennå. Derfor er Venstre glade for en saklig og faktaorientert debatt fremover.

Alf Helge Greaker, Venstre
Nestleder samferdselsutvalget,
Hordaland fylkesting

(Dette innlegget er skrevet som et leserinnlegg som i skrivende stund ikke er kommet på trykk)

17. juni kom vår kjære Alfred til verda på Storken. Han var 52 cm og 4170 gram. Han er ein sprek liten kar på Nattland. Alf Helge Greaker og May Anita Grønås er glade foreldre.

Bybanen - i tunnel eller over Bryggen?

I sommer startet debatten om hvor Bybanen sin trase gjennom sentrum mot Åsane skal gå. Jeg uttalte meg positiv til tunnel i BT i sommer . De andre alternativene virker ennå ikke overbevisende, og jeg vil stille en del retoriske spørsmål.

Det er fylket som bygger og finansierer Bybanen. Bergen kommune regulere, d.v.s avgjør hvor banen skal gå, og dette får konsekvenser for pengebruken vi fylkespolitikere skal følge opp.

Kollektivpolitikkens store utfordring er å gjøre tilbudet så bra at vi får bilistene over på kollektivløsninger. De må ha første pri.

Så , hvilket trasealternativ er det mest miljøvennlige? Jeg mener at det alternativet som reduserer privatbilreiser er det beste måltallet på det. Ergo må Bybanen være så attraktiv at en bilist vil sette seg på banen, istedetfor i bilen sin. Og hva gjør banen attraktiv? Reisetid.
Det mest effektive målt i tid er en tunnel-løsning utenom Bryggen. Noe av Bybanens svakhet sørover er svingene som gjør at den må holde lavere hastighet på flere strekninger. Det er ikke bra og nå har vi sjansen til å unngå det. Hva vil en bilist velge: en tur på 10 minutter i tunnel, eller 15-20 minutter i dagslys omkring Sandviken? Spør alle de som kjører Fløyfjellstunnelen i bil om de ikke heller vil kjøre om Sandviken og Skuteviken for å komme frem? Right(!).

Så, er pendleren interessert i en turisttur over Bryggen og Bontelabo hver morgen til og fra jobb? Eller vil pendleren foretrekke å komme seg raskt frem til sentrum , arbeidsplassen og neste buss? Jeg er sikker på at det er det siste, for alternativet er en tur i privatbil.

En tunnel under Vågen har jeg fort slått fra meg… Hva er poenget eller målet? Det er mulig at en tunnel fra sentrum utenom Bryggen er noe dyrere enn å la banen gå over Bryggen, men igjen: Hvis dette får bilisten over på banen, er dette en samfunssøkonomisk investering og ikke en utgift man angrer på i etterkant.

Stortingsreserve 2013? Ja takk!

Hei,
i skrivende stund er nominasjonsprosessen i Hordaland Venstre i gang. Det er flere kandidater om førsteplassen og det er bra.
Jeg lanserer meg herved som kandidat for en varaplass; en slags sekundær-kandidat fra Bergen, ogfungere som en støttespiller for de øverste kandidatene. Bergen bør være godt representert blant de 10 øverste kandidatene og jeg ønsker meg en plassering fra 5.-10.-plass et sted.

Nærmere presentasjon av meg ligger her på Origo, den politiske facebook-siden min og er ofte på Twitter (@alfhelge). Så her vil jeg bare kort gjengi noen viktige saker som jeg ønsker at Venstre skal kjempe for både i Hordaland og Norge:

Utenriks
Den arabiske våren og demokrati; europeiske økonomiske utfordringer; Kina og Asias nye rolle; nye globale migrasjonsmønstre – Venstre og liberale løsninger trengs kanskje mer enn noen gang i verden.

Venstre må også se til Latin-Amerika som mange steder har gjenopprettet stabile demokratiske nasjoner, og hvor nordmenn, fra backpackere til næringsliv, har mye kontakt med. Allikevel er det så som så med kvinne- og menneskerettigheter i flere av landene og miljøet kan fort tape hvis ikk økonomisk vekst tar hensyn til dette. De liberale partiene har en store utfordringer, her som ytterliggående partier ikke har konstruktive eller demokratiske løsninger på. Venstre og Norge må være med på denne prosessen.

Israel – Palestina; en konflikt bare et liberalt parti som Venstre kan løse. Det blir jeg mer og mer overbevist om, og denne debatten blir desverre dominert av fløypartier eller fundamentalistiske organisasjoner på begge sider. Det liberale israelske partiet Kadima ble største parti ved siste parlamentsvalg, og Norge med en liberal utenriksministert burde ha mye å bidra med her for å finne en fredsløsning.
EU: selvsagt bør Venstre bli et ja-parti når programmet skal vedtas våren 2013. Selvsagt.

Grønn økonomi

Et stort tema med mye faglig fordypning om man ønsker: Jeg har aldri hatt troen på det frie marked, da hadde jeg ikke blit medlem av Venstre. Markedsøkonomi er en god plattform, men må tilpasses og styres. Det burde være mer tydelig enn noengang at et økonomisk system, både nasjonalt, europeisk og globalt må i mye større grad basere seg på bærekraftige prinsipper. Det vil si en grønn økonomi basert på det som omtales med litt forskjellige termer; “green capitalism”, “eco-capitalism”, “sustainable markets” ovs. Hovedpoenget er at det økonomiske systemet ivaretar miljøet som livsgrunnlag og menneskene som bor der. Dette er en naturlig viderføring av Venstres allerede vedtattet politikk om å gå fra rød til grønn økonomi.
Dette tror jeg Venstre er det eneste partiet som kan vedta og fronte, ideologisk og pramatisk.

Samferdsel og grønn arealutvikling
En av mine hjertesaker som jeg jobber politisk med i hverdagen allerede i kraft av å være nestleder i fylkestingets samferdselsutvalg. Norges utfordringer må løses på helt nye og innovative måter, ikke bare teknologisk, men også med tanke på prosess og gjennomføring. Grønne prinsipper må i mye større grad legges til grunn både hos den enkelte lokale planlegger og i Staten.

Å investere i kollektive løsninger som buss, båt, tog og sykkel er sparte veimidler, arealbruk og helsekroner. Samfunnsøkonomisk gir det en veldig fin avkastning.

Endringer Venstre bør gjøre: Politikk er alltid under endring, også for Venstre. Forsvarpolitikken til Venstre er et av de feltene jeg håper man for det første kan si totalt nei til all våpen-, våpendel- og våpensoftware-produksjon. Videre bør forsvarpolitikken i større grad omhandle totalforsvaret og legge distriktspolitiske og sysselsettingsmessige hensyn til side. Dette håper jeg skjer i neste programprosess. EU – nevnt. Ja takk. Innen landbruk og matproduksjon håper jeg på at Venstre kan gå inn for vesentlig mer bærekraftig og solidariske måter å drifte dette i Norge på. Det må omfattende strukturelle endringer til.

Så dette er noen av de politiske sakene som jeg har lyst til å drive frem som en medspiller og varamannskandidat Stortingsvalget 2013!

Busser må over på bærekraftige drivstoff

I dagens Bergensavisen (02.03.12) sier jeg at arbeidet med å få med at bussene må gå over fra fossile til utslippsfrie og bærekraftige drivstoff allerede er i gang, takket være Venstres forslag som fikk flertall før jul. Det blogget jeg om her.
Fylkestinget bestemte seg for et par år siden at gass og diesel skulle være fremtiden. Hårreisende. Dessuten er jeg overrasket over at både Byluftslisten og De Grønne synes gassbusser er en god løsning?! Fri og bevare sier nå jeg på vegne av miljøet, passasjerer og de ansatte. Venstre ville den gang, som nå, satse på fremtidens løsninger. Dessuten har jeg en ørliten mistanke om at gassbussprosjektet var drevet frem av interesser i gassindustrien for å sikre seg et marked betlat av det offentlige (innkjøpsordning).

Naturgass, en tabbe
I forrige periode fikk fylkestinget flere meget gode rapporter om drivstoffløsninger for kollektivtrafikken i fylket på bordet. En ting er helt klart: Ingenting slår vannkraftbasert elektriske løsninger som trolleybuss og bybane.
For det første: Naturgass er fossilt, ikke-fornybart og derfor per definisjon ikke en bærekraftig energikilde.
For det andre mener jeg at politikerne burde holde seg langt unna å vedta hvor et tall for hvor mange gassbusser et transportselskap skal ha (“55, tja nei, 82? 87? Hva med 111”)? Jeg var tilstede som publikum på fylkestingsmøtet hvor drivstoffløsninger ble debattert sist og debatten var definitivt preget av “Tenk på et tall”.
Politikernes jobb burde heller være å vedta klare utslippssmål ("Utslippene av Co og NOx skal reduseres med minst X% innen 2015 f.eks)! Så kunne man heller sett på tilskuddsordninger/ overgangsordninger for at transporselskapene kunne investere i innovative løsninger i perioden.
For det tredje så var trolleybussen , som verdens reneste bussløsning, var anbefalt for videre utvidelse (Jeg har tidligere blogget om dette) .
For det fjerde så er gassbussene trege og hakkete å kjøre! Utrooooolig trege oppover mange av bakkene vi er velsignet med her i Bergen. Har politikerne som skryter av gass tenkt på dette og passasjerkomforten og effektiviteten?

(foto: Dette kunne vi kanskje vært i gang med allerede i Hordaland, om vi hadde droppet naturgassen? Hydrogenbuss fra California, USA.)

Investeringen i gassbusser har hatt én fordel: (den dyre!) infrastrukturen dette har krevd (tankbiler, gassannlegg, fyllekraner…) kan tross alt brukes til biogassløsniger når dette måtte komme.

Nye dieselbusser (Euro 5 og 6) har vesentlig lavere utslippstall enn bare for få år siden. Jeg mener man burdesatse på dette som en rimelig (men kort) mellomløsning . Dette ville vært mye bedre siden man da kunne hatt penger til å fremskynde uslippsfrie løsninger på 5 år istedet for 15 år.

Biogass på buss? Tja….
Å utnytte gass fra avfall til dette er selvsagt en meget god ide! Men det er mange ting her som gjør at jeg ikke ser på dette som noe annet enn et supplement. Hovedandelen av bussene må slik jeg ser det kjøre på et annet drivstoff i mange mange år fremover.
Et par av disse innsigelsene blir også belyst i en rapport om biogass buss , utarbeidet av Hordaland Olje og Gass (HOG). Det er planer om å sette i at et anlegg i Rådalen vil kunne produsere og forsyne busser med biogass, men:

 • Kapasitet for ALLE busser i Bergen/Hordaland? Neppe, i rapporten nevnes det at 69(!) busser kan forsynes med biogass. Blander man med naturgass kan man nå 200 busser. 69 er utrolig lite tatt i betrakning at Skyss bare i Bergen har flere hundre busser og flere skal det bli i fremtiden.
 • Klimavennlig? Det kunne kanskje vært klimnøytralt hvis man kunne ta biogassen og fylle rett på tankene til bussen, men denne gassen fra et evenuelt annlegg i Rådalen må i henhold til rapporten renses (krever energi) og innholdet av metan må økes (tilsettes naturgass). Begge deler er klart klimanegativt! Tilsettes naturgass? Da er jo mye av vitsen vekke.
 • Komfort: Blir biogassbusser noe bedre enn dagens trege og hakkete gassbusser….? Neppe.

TIDE Buss fikk et mindre overskudd enn fortsett i 2011 og noe av årsaken til dette var høye innkjøpspriser på diesel. Verdens oljemarked avgjør dette og jeg spår at olje neppe kommer nok ikke akkurat til å bli billigere og billigere i fremtiden.

Gustav Bahus (FrP) , leder av samferdselsutvalget i fylkestinget, mener at de ble forelagt at trolleysbussnettet krevde investeringer i form av linjenett o.l. Derfor burde man satse på gass. Hallo: gassprosjektet har krevd BETYDELIGE investeringer i infrastruktur og prosessen med å rense og komprimere gassen (CNG) før bruk krever ikke ubetydelig mengder energi.
Dessuten: Utslippene fra gassbusser har det vært store uenigheter om er så mye bedre enn de nyeste dieselbussene. Uten å si hvem som har rett eller feil konstaterer jeg at gassbussene uansett har vært dyrerebåde i investeringer og vedlikehold.
Synes De Grønne og Byluftslisten at dette fortsatt var en god ide?

Trolleybuss, hydrogen, brenselcelle – og sikkert mye annet, ønsker jeg at vi kan utnytte til det fulle. Jeg har ambisjoner om at Hordaland skal bli nr 1 på en bærekraftig kollektivflåte. Venstre skal fortsatt vise ledelse i miljøpolitikken, og de andre kommer nok etter. Tro meg.

Sosialister og norsk venstreside - demokratihyklere?!

Er det kun et liberalt sentrumsparti som med troverdighet kan snakke om ubetinget demokrati? Jeg blir er og mer sikker på det og her skal jeg utfordre venstresiden, og særlig SV-sympatisører. Venstresiden er flinke til å begynne å snakke om andres overtramp eller tie i hjel ubehagelige sannheter som deres felles ideologiske partifeller rundt om i verden står for. Norsk venstreside har et hyklerisk forhold til demokrati – det er greit så lenge det ikke går utover deres ideologiske brødre og søstre.
Jo lengre ut på de politiske fløyene man ser, jo mer avslappet (eller anstrengt?) forhold har politikerne til ‘demokrati’. I dag er det Cuba, KIna og Hviterussland som er mye fremme i lyset når det gjelder å kjempe frem demokrati, og jeg tar for meg et par historiske eksempler for å sette situasjonen litt i kontekst. Eksemplene er litt preget av at jeg selv gikk på ungdomsskolen (90-93) pluss/minus, men mange er desverre høyaktuelle ennå! I dag mens du leser dette.*

Cuba, Venezuela, Kina, Tanzania…
I dagens BergensTidende (papir) beskrev artikkelen “Cuba i opprør over nytt fangedødsfall” (journ. Anne Sørensen, Politiken). Den handlet blant annet om mødre som krever sine barn og politiske fanger løslatt. Noen Cuba-elskere har påstått at dette er vestlit propaganda. Mange media har helt sikkert politiske ladninger og agenda (“Klassekampen”? “Nationen”?) men jeg velger å lytte til AMNESTY som har mange publikasjoner om Cuba . Frykt og undertrykking er noen av overskriftene. På Cuba. I dag. Og venstreorienterte organisasjoner arrangerer solidaritetsleire for ungdom her? Hva er forskjellen på dette og å reise i Israelsk kibbutz sett hvis demokratiforkjempelse er et poeng?
Jeg nevner Cuba fordi det fremstår som et av de beste eksemplene på sosialistisk demokrati-hykleri og dobbeltmoral.

Men jeg kan også nevne Venezuela. Det har vært flere bekymringsmeldinger om at Chaves regime sin holdning til pressefrihet. På en debatt på BIFF (Bergen Internasjonale FIlmeFestival) etter en film om Chavez , tok jeg opp dette og mot-argumentet av Chavez-elsker var at “men dette er da bare høyre-ekstrem propaganda fjernsyn finansiert av USA”. Det spiller ingen rolle Chavez-elsker(!) Jeg blir rasende, fordi pressefrihet er pressefrihet! Demokrati er åpenhet for alle.
Chavez, som mange på venstresiden skryter opp i skyene, har et meget avslappet forhold til andre diktatorer (Castro, Amadinedjad…). At landet i tillegg er gjennomkorrumpert av en svart dollar- og euro-økonomi er et annet tema jeg kan ta senere. Se ellers litt på denne (altfor!) blå Jørund-bloggen om Chavez, bare for den debattmessige balansens skyld (og jeg er uenig i mye den bloggern skriver).

Julius Nyere (Tanzania) var en annen “helt” for norsk venstreside og som skulle være sosialist fyrtårn i Afrika. Som sosialister mange andre steder kræsjet det økonomisk kaos, tvangsforflytting og kollektivisering av bønder. I dag er Tanzania fortsatt en ett-parti-stat. Ingen sosialister har gått i demo-tog for demokrati i Tanzania…

Ymse geriljabevegelser i Latin-Amerika er en annen skamplett for norsk venstresiden. Ja det var helt nødvendig med radikale opprør mot mange av diktatorstatene, men det store hykleriet ligger i at man ikke ville innse at mange av de geriljabevegelsene ikke var det fnugg bedre enn de man sloss mot. Kidnapperne, smuglerne og torturistene FARC (Colombia) er fristende å nevne. De er knapt noe bedre enn diktatoren Uribe de skulle bekjempe. I dag er forøvrig SU sin søsterorganisasjon i Colombia kommunistiske (!) JUCO som også NKU har et godt forhold til. Ikke bra eller….? Ikke for en liberaler i hvert fall.

Hva med Ortega og sandinistene (Nicaragua) sine ekstremt konservative og undertrykkende kvinnesyn? Sikkert ikke er noe som man drøfter på sosialistiske seminarer? Eller den nye abortloven denne “helten” har innført nylig? Noe å drøfte for jentegruppene i SU?

Foto:Chavez, ikke så mye bedre enn “vestlige”, “imperialistiske” stater når det gjelder å ta en kaffe eller tre med diktatorer. Venstresidens hykleri igjen?

Jeg undres:

 • Hva får politikere som i dag er stortingsrepresentanter og ministre, til å gjøre en innsats for diktaturer ved å dra på solidaritetsleire på Cuba?
  Eller: SU-ere har kritisert konservative kristne for å dra til Israel og stemplet slik aktivitet for forkastelig siden man støtter ulovlige okkupasjoner og millitær maktmisbruk. Jeg kan være delvis enig i det , men det å selv backpacke i diktaturet og Tibet-okkuanten Kina, det er liksom helt greit?!
  For meg er det ikke greit, men hyklerisk og inkonsekvent.
 • Hvor mange fra SV-ere eller RV-ere applauderte og smilte i november 1989 da symbolet over alle symboler på den kalde krigens kommunistdiktarurer, Berlin-muren, falt? Da jeg var med i Unge Venstre arrangerte vi “Murfallsfest” 09.november for å markere dette, og ale ungdomspartiene var invitert. Ingen sosialister kom… Er det solidaritet for de som var politiske flyktninger fra Øst-Europa fra 70 og 80-tallet? Og lurer du hvem det var så anbefaler jeg en tur på Raftohusets utstilling.
 • Hvor mange av de samme markerte seg i solidaritet med de demokratiforkjempende studentene som ble massaskrert på Den Himmelske Freds Plass april 1989?
 • Å gå i protestmarsjer mot krig i Irak og Libya er noe jeg glatt kan stille meg bak men hvor var norsk venstreside FØR disse unødvendige krigene? Flere diktatorer i Midt-Østen/Nord-Afrika har vært eller er medlemmer av Baaht-partiet, et broket, fragmentert men allikevel sosialistisk orientert partibevegelse. Kjendiser herfra kan nevnes Saddam Hussein eller høyaktuelle Bashar al-Assad (Syria).
 • Hvor var norsk venstreside, og særlig ungdommen, når man arrangerte demo for
  demokratibevegelsen i Hviterussland ?
 • Hva mener Rødt i dag om f.eks Rød Ungdoms studiebok fra tidlig 80-tall (finnes på UiB stt bibliotek) som klart avviser hentydninger om utrenskninger i Kambodsja som “vestlig propaganda”? Ja man har tatt avstand fra dette i etterkant , men det som bekymrer meg er at hver gang venstresiden sier “bare er vestlig propaganda” så er det for en demokrat all grunn til bekymring, men nettopp dagens Cuba i tankene.

Foto:Hvorfor støtter ikke norsk venstreside demokratikampen for Cuba, ubetinget?

Om debattsvar
Venstreside: Spar meg for “Jamen se på høyresiden… bla-bla!”. Én urett berettiger ikke en annen, men det er nettopp denne type retorikk som ofte har blitt brukt for å få tilhørernes oppmerksomhet vekk fra egne rekker.
Om noen fra venstresiden/SV skule kommentere innlegget så håper jeg man kan holde se til saken. Jada, det finnes Guantanamo, Israelsk okkupasjon, FrP, SIAN, Republicans med flere og som Venstre-politiker tar jeg selvsagt avstand til alle de overtramp mot demokratiet disse stikkordene indikerer; men det er ikke saken her. Jeg kan med samme dype sukk si nettopp Cuba, FARC, Kina, Rødt… Dette handler heller ikke om kapitalisme eller ikke – men om demokrati.

Nå finnes det vel egentlig ingen høyre- eller venstreside. Den oppdelingen er det bare de respektive grupperingene som tjener ,i et ønske om å distansere seg fra hverandre. Det gir dem en slags eksistensberettigelse eller selvbekreftelse.
For meg som demokrat er det meningsløst å for eksempel snakke om “venstreorientert terrorisme” eller “høyreorientert terrorisme”. Jeg ser terrorisme. Jeg ser små forskjeller – for meg er det kun demokrater og ekstremister. Men for debattens skyld har jeg her valgt å se på sosialismens mindre pene sider og er glad for at jeg kan gå i alle demo-tog for demokrati, uten forbehold. Håper å se flere der.

Venstre må bli grønnere

Det er flere fylkesledere i Venstre som i NRK åpner for debatt om Frp-regjeringsamarbeid. I første omgang er det helt legitimt og nødvendig å diskutere. Om Venstre skulle vurderere et slags samarbeid med FrP så er det helt avgjørende at Venstres grønne profil blir skjerpet ytterligere. Den må bli så god at Venstre dekker hele den miljøpolitiske nisjen.

En skjerpet miljøprofil gir Venstre legitimitet, og den eneste legitimite årsak, slik jeg ser det, for at Venstre skal delta i en regjering hvor FrP og et stort Høyre er med.

En skjerpet miljøprofil innbærer at miljøet er fundamentalt og kompromissløst premiss i alle saker: samferdsel, utdanning, juss, arbeidsmarked osv.
Finanskrise: Venstre må bli det partiet som definitivt tar eierskap til en omlegging til grønn, bærekraftig kapitalisme. “Green Economy, Sustainable Markets, Climate Value, Eco-capitalism” er fine stikkord i denne sammenheng. Det innebærer en viss omlegging av politiske saker som for eksempel karbonfangst som miljøtiltak. Et slikt “feie under teppet”-tiltak er ikke grønn markedsøkonomi siden man gjør seg avhengig av et utslipp som innsatsfaktor i et marked. Grøn kapitalsieme innebærer at man bruker penger på forskning og utvikling i krisetider, og ikke på flyselskaper og dårlige banker som er til det alles beste bare dør.

Hadde den dagens økonomiske system i større grad vært lagt etter flere av disse grønne prinsippene hadde finanskrisen i det store og hele vært unngått. En økonomi baser på at vi må shoppe eiendommer eller plastvarer er ikke bærekraftig. Her har Venstre som ideolgisk parti en politiske rolle å spille. . Jeg tror Venstre er det eneste partiet som klarer å smelte sammen grønne kapitalistiske prinsipper og politiske programmer.

Ser man til utlandet finnes det søsterpartiet til Venstre som har mijøsaken veldig tydelig i profilen sin. (Foto: Grønn Liberale fra Sveits har et passende navn )

Det siste Norge (og verden ) trenger en enda mer løssluppen markedsøkonomi hvor miljøet blir ignorert. FrP og store deler av Høyre representerer denne miljøignoransen. Men det gjelder også Ap (oljepolitikk) og store deler av Senterpartiet også (“uberørt natur med ville dyr? Nei takk. Her skal alt inngjerdes, pløyes eller matrikuleres”).
Nettopp denne situasjonen gjør det desverre relevant å diskutere alternativer hvor Høyre og FrP er med i en eller annen sammenheng.

Valgresultatet avgjør.
Jeg har ingenting i mot at Venstre sier at vi skal sørge for en borgerlig regjering gitt et slikt flertall, så får vi diskuterer i etterkant, på bakgrunn av resultatet om man selv skal delta i en regjering eler være parlamentarisk støtte.
Personlig er jeg motstander av et regjeringssamarbeid med FrP. Hovedårsaken er at mitt politiske engasjement har gått til å fremme store politiske saker FrP tradisjonelt sett har vært mot (innvandring, miljøkamp, utdanning…). De siste årene har FrP “dempet seg” i programmene og er mye mer runde i formuleringene. Er dette taktisk? Forandrer dette FrP sine kandidater sitt manglende miljøengasjement/miljøtrenering og skepsis mot andre mennesker?

Uansett: Det er selvsagt lettere å forhandle som Venstre med 8% oppslutning med et FrP på 10% enn et Venstre med 5% oppslutning og FrP med 15% oppslutning. Høyre blir store desverre.

Man trenger ikke flertall for å danne en regjering
Dette ser det ut til at mange politikere og media glemmer. En regjering kan sitte så lenge det ikke eksisterer et styringsdyktig alternativ. Derfor finnes det mange tenkte alternativer til dagens regjering (H+KrF+V. H+Frp med støtte fra sentrum, Sp+Krf+V) . Derfor bør ikke Venstre låse seg til at man SKAL gå i regjering med FrP. Det er flere veier til politiske gjennomslag.

Senterpartiet: Ja, kan vi samarbeide med Høyre så kan vi samarbeide med Sp. Jeg er Borten-tilhenger og med et stort Venstre (alltid en forutsetning….) ser jeg ikke flere saksmessige problemer med å snakke med Sp ihvertfall. Og disse før FrP.

Ap og FrP
Ja jeg er like skeptisk til Ap som til FrP, ikke så mye ideologisk basert (desverre!) men av pragmatiske årsaker. Jeg har erfart Ap i praktisk politikk i Bergen og er det noen som er bestevenner med Høyre og FrP når det gjelder å trumfe over miljøpartiene så er det Ap. Viser bare ellers til TV2 og Nettavisen sine oversikter over Ap + Frp samarbeid lokalt. At dette skjer burde heller Ap sentralt ta som tegn på at lokaldemokratiet vet best.

Per i dag sitter jeg i Hordaland Fylkesting hvor Venstre inngikk en valgteknisk avtale med Høyre og lagt frem felles budsjett med Høyre og FrP. Merkelig, men jeg har sett FrP ta Ap på miljøpolitikk og at FrP har vært med på stemme frem klimaforslag fra Venstre. Ja jeg er skeptisk til FrP samarbeid fortsatt, men resultater er avgjørende. Foreløpig har det vært MEGET lite konstruktivt Ap i Hordaland fylkesting og mest skrik og skrål.

Jeg går ikke i dybden på Unge Venstres landsmøteuttale om rejeringssamarbeid fra 2010, men har noe korte betraktninger:
Jeg er av den oppfatning av at begrepsparet “borgerlig, ikke-borgerlig” skaper et kunstig skille som tildekker ideologi og pragmatikk. Dette burde vært viktigere.
Tenketanken Civita gjort en god jobb (!) når de klarer å innbille politikere at FrP og Venstre har noe mer til felles med hverandre, enn med Venstre og sosialdemokratiet. Jeg er skeptisk til begge deler selvagt, men åpner man for FrP åpner man i like stor grad for Ap i saksmessig samarbeid innenfor det som er ideologisk akspeptakbelt for alle parter.

Uten en skjerping av den grønne profilen har miljøpartiet De Grønne alle grunn til å gni seg i hendene.

Foreløpig har disse kommet seg frem i fjorårets valg på bekostning av SV-velgere og ikke tiltrukket seg nye miljøvelgere. Istedetfor “borgerlig, ikke borgerlig” burde tidens viktigste sak, miljøsaken, være det avgjørende. Det skjer desverre ikke, men uansett regjering: Venstre skal være det beste, mest seriøse og tydeligste miljøpartiet. Der har man fortsatt en liten jobb å gjøre.